Mestskí policajti budú prednášať na ZŠ pri Šrobárovom ústave

10.05.2013 Poprad

Vysoké Tatry 9. mája (TASR) – Medzi žiakov Základnej školy pri Šrobárovom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb zavítajú v piatok 10. mája popoludní tatranskí mestskí policajti. Zástupca náčelníka Mestskej polície (MsP) vo Vysokých Tatrách Jozef Štefaňák informoval, že dôvodom návštevy detí, ktoré tu pre dlhodobú hospitalizáciu prežívajú aj niekoľko týždňov, je séria prednášok na tému prevencie nehodovosti na cestách, drogových závislostí, tabakizmu či najnovšie aj virtuálnej šikany.
„Prázdniny klopú na dvere, preto sa snažíme, aby si deti po návrate domov boli istejšie v pravidlách bezpečného správania na ceste,“ priblížil jednu z tém Štefaňák. Prevencie podľa neho nikdy nie je dosť, a preto jej miestna polícia venuje významnú pozornosť. „Odstraňovanie dôsledkov kriminality a podceňovanie bezpečnosti účastníkov cestnej premávky stojí spoločnosť niekoľkonásobne viac ako prevencia,“ upozornil zástupca náčelníka.
Policajti v Tatrách by boli tiež radi, keby tieto deti ani nezačali fajčiť. Podľa výskumov tabakový dym obsahuje viac ako 60 karcinogénnych látok. „Aktívnym fajčením si fajčiar privoláva celý rad chorôb, čo by pre deti choré už od malička nebola dobrá devíza do budúcnosti,“ apeluje Štefaňák na malých pacientov podstupujúcich klimatoterapiu, ktorá je súčasťou liečebného procesu v Tatrách. Mestskí policajti vystríhajú detských pacientov aj pred účinkami drog. „Samotný názov psychotropných látok, pochádzajúci z holandského výrazu „droog“ – vyprahnutý, naznačuje, v akom stave sa až môžu ocitnúť narkomani,“ naznačil Štefaňák.
Počas prednášok sa príslušníci MsP zamerajú aj na primárnu prevenciu novodobého druhu spoločenskej kriminality, teda kyberšikanu. „Prežijú v odlúčení od rodiny dlhší čas, chýbajú im blízki, a preto sú citovo zraniteľnejšie. Sociálne siete im, hoci aj na diaľku, umožňujú byť v dennom kontakte s rodičmi či kamarátmi. Deti upozorníme na rôzne nástrahy internetovej komunikácie, pretože clivota ich môže zbaviť ostražitosti pred neúprimnými ľuďmi. Citlivou formou ich presviedčame, aby si uchovali dôverné informácie, údaje a fotografie pre seba,“ doplnil Štefaňák.
Mestskí policajti v Tatrách sa takouto formou snažia pozitívne ovplyvniť uzdravovací proces malých pacientov, ktorých čoskoro čaká návrat domov. „Na spiatočnú cestu im pribalíme darčeky v podobe reflexných predmetov,“ uzatvoril Štefaňák.
Do Šrobárovho ústavu v Dolnom Smokovci zavítajú policajti v piatok o 13. hodine.
 

Vyberte región